הסגר המדומה של הגל החמישי, מנחית סוג של מכה שיהיה קשה להתאושש ממנה, בעיקר עבור בעלי אולמות האירועים והקייטרינג. לא רק שהם סובלים מירידה בהזמנות, ביטולים ואירועים חצי ריקים, הפעם, בניגוד לתקופות הסגר – הם לא צפויים לקבל שום פיצוי. "זאת מכת מוות לענף" – מציינים בדאגה 3 בעלי אולמות אירועים בולטים בפתח תקווה איתם שוחחנו.
התקופה המבלבלת של גל האומיקרון, הביאה את בעלי העסקים בעיר לתחושה של חוסר אונים. זה ניכר במיוחד בתחום אולמות האירועים, שהיה ונותר פגיע בכל תקופת הקורונה – אז על אחת כמה וכמה בימים אלה. מחאת בעלי האולמות יצרה הד תקשורתי, אך לא בטוח שזה יעשה משהו לקובעי המדיניות, בראשם שר האוצר, ששומרים על יד קמוצה ולא מתחייבים על שום פיצויים – מכיוון שאין סגר.
המצב קשה וזה אומר דרשני
בפתח תקווה יש כ-20 אולמות אירועים גדולים, בהם מתקיימים בשגרה (כמעט בכל יום) אירועים של חתונות, בר מצווה ובריתות. להערכתנו, מדובר בכ-50 אירועים גדולים (מעל 100 איש) המתקיימים מדי יום בעיר. בימים אלו, המספרים נמוכים בהרבה. "
המצב הנוכחי הוא הגרוע ביותר מכל תקופת הקורונה הממושכת שחווינו", אומר דרשני אלנתן, מבעלי אולם לה פלומה, בבן ציון גליס 44. "ממצב של 5 אירועים בשבוע, נשארנו עם אירוע אחד מכיוון שבני המשפחה חלו בקורונה או בבידוד. בר מצווה התבטלה בגלל מאומתים בכיתה".
ממי אתם מצפים לעזרה?
בעבר הייתה לנו תמיכה מהמדינה ומהעירייה. היום אנחנו משלמים ארנונה רגילה ואין התחשבות ואין עזרה משום גורם. הממשלה רופסת ואנחנו הנפגעים העיקריים מבין בעלי העסקים.
איך אתה עובר את התקופה?
"נקווה שהימים הטרופים האלה יעברו בקלות ובשלום. המזל שלי הוא שיש לי עוד עסק של קייטרינג וכך אני מנסה לשרוד. בעלי האירועים שזה העסק היחיד שלהם, מודאגים מאוד ומתפללים לבורא עולם, שנצא מחוזקים מכך".
מנסים להתחשב במבטלים
קובי דלל, מבעלי ה"דרזנר 5", אולם אירועים שגם הוא נמצא בסגולה מספר על כך שהוא נמצא בסוג של רכבת הרים. "חודשיים עובדים, חודשיים לא", מתאר דלל את המצב. "כרגע היומן שלנו ריק לינואר ופברואר וזה אחרי שבאוגוסט-ספטמבר, בגל הקודם – גם כמעט ולא עבדנו, כשתקופה רגילה יש לנו 70-80 אירועים סגורים קדימה".
אז איך ממשיכים?
"אין ברירה. מה, נפתח חנות רהיטים? ברור שלא. בעסקים שלנו מושקעים כספים רבים. אנחנו לא יכולים לסגור את האולם. העסק ממשיך פורמלית לפעול, שזה אומר כמובן תשלום מיסים וארנונה, עליהם קיבלנו פטור בתחילת תקופת הקורונה. עכשיו לא".
מה קורה אם מבטלים לכם אירוע? יש דמי ביטול?
"זה מורכב, אבל אנחנו מנסים תמיד להתחשב בלקוחות".
"הרשויות טומנות את הראש בחול"
עוד אולם אירועים שספג מכה הוא "טוסו", או בשמו האחר "בזל 16", הנמצא על רח' בזל. אולם אירועי בוטיק, שבעליו, אבי, מנסה להחזיק את הראש מעל המים. "זה גל שלא נגמר", הוא מתייחס באופן כללי למגיפת הקורונה. "במשך שנתיים, אף פעם אנחנו לא פתוחים ממש. זה קשוח. אולם זה הוצאות אדירות".
מה אתה מצפה שיקרה?
"הרשויות מתנהגות כמו בת יענה וטומנות את הראש בחול. בנוסף, הבעיה היא שיש פה כמה ראשי ממשלה. מנובמבר אנחנו מרגישים את הירידה. עכשיו יש עצירה מוחלטת. טוטאל לוס. ההצאות רבות והשם ישמור".
בעלי האולמות לא תולים תקוות גם במחאה שהתארגנה ובהפגנה שהתקיימה אתמול מול ביתו של שר הבריאות ניצן הורוביץ בתל אביב. אנשי הענף מדגישים כי לצד גל הביטולים ואובדן ההכנסה בעקבותיהם, הם ממשיכים לשלם מיסים גבוהים, שמגיעים לדבריהם גם למאות אלפי שקלים בחודש.