זה לא סוד שישראל היא מעצמה בתחום האבטחה והטכנולוגיה. מספיק להסתכל על אזורי התעשייה בפתח תקווה ולראות בניינים מפוארים של תאגידי ענק מתחום המידע והמחשוב. בינואר הקרוב צפויה חברת קוינבייס, המשמשת פלטפורמה למסחר במטבעות מבוזרים, להתמקם במשרדי חברת Unbound הישראלית, לאחר שרכשה אותה בעלות מאות מיליוני שקלים. פרופ' יהודה לינדל, מייסד החברה: "נהיה מרכז הפיתוח של קוינבייס בארץ".
השבוע התבשרנו לדעת שהצטרפה שחקנית משמעותית נוספת לאזור התעשייה ההייטקיסטי בקריית אריה. קוינבייס (Coinbase), הנחשבת חברת הבורסה החשובה בעולם למטבעות דיגיטליים.
בעיר המהווה מעל ל- 13% מכלל עובדי ההייטק בישראל, נוספים מדי שנה לאזורי פיתוח (רמת סיב, פארק טק וז'בוטינסקי) תאגידי ענק. עוד ועוד אנשי פיתוח ומתכנתים מצטרפים ומקבעים את העיר כמוקד מרכזי בישראל להייטק.
"המטרה לגדול למרכז פיתוח ומחקר שיצור אימפקט משמעותי"
חברת Unbound security (אנבאונד) עוסקת בהגנה על מפתחות קריפטוגרפיים והצליחה לגייס עד היום כ-40 מיליון דולר. אומנם סכום הרכישה לא נמסר רשמית על ידי קוינבייס אך מוערך במאות מיליוני דולרים. לפי ערך השוק, שווי חברת Unbound עומד על 160 מיליון דולר. ניתן לכם להתפרע בניחוש המדויק.
קוינבייס עצמה מנהלת 255 מיליארד דולר נכסים ויש לה 73 מיליון משתמשים מאומתים שיכולים לקנות ולמכור עשרות מטבעות דיגיטליים מבוזרים. החברה הונפקה בנאסד"ק בתחילת השנה וכיום מוערכת בשווי של 69 מיליארד דולר.
זוהי בשורה חשובה מאוד שיכולה להזניק את ישראל קדימה בתחום הסייבר ולעורר עניין גדול בחברות אבטחה נוספות בעיר. כבר עכשיו בחברה רואים לרחוק והודיעו כי רכישת Unbound security תשמש בסיס להקמת מרכז מחקר ופיתוח בארץ.
האם המשרדים אמורים להתרחב כמו החברות מסביב, לנוכח כניסה של חברת ענק כזאת?
"באנבאונד יש 75 עובדים שמתוכם 50 מפ"ת והשאר מקצוות העולם", אומר פרופ' יהודה לינדל, מנכ"ל החברה. "כרגע אנחנו השלוחה של קוינבייס ועובדים מהמשרדים בפארק עופר. יש לנו קומה שלמה שיכולה לאכלס 70 עובדים. בגלל שרוב העובדים שלנו עובדים מהבית אי אפשר לשער מה יקרה הלאה אבל כרגע אנחנו פה. אני כן יכול לומר שבקוינבייס מתכננים לגדול למרכז פיתוח של 150 איש".
"בישראל חזקים בטכנולוגיה עמוקה"
אנבאונד הוקמה בפ"ת בשנת 2015 על ידי שני חוקרים אקדמאים בינלאומיים – פרופ' יהודה לינדל ופרופ' נייג'ל סמארט ואליהם הצטרף גיא פאר, העומד בראש צוות המחקר והפיתוח. לינדל עצמו עוסק בחקר תחום MPC (חישוב רב משתתפים) מעל לעשרים שנה ומרצה על כך באונ' בר אילן.
בשיטה זו משתמשים ב- Unbound כדי להגן על מפתחות ההצפנה מסוגים שונים. הסיסמאות מאפשרות את הגישה לנכסי קריפטו מוצפנים. שלא במפתיע, חברות ישראליות המפתחות טכנולוגיית MPC זוכות לביקוש גדול בשנה האחרונה ונרכשות בעלויות גרנדיזיות. קרב (200 מיליון דולר) ופיירבלוקס ( 2.2 מיליארד דולר) הן דוגמה טובה לכך.
לצורך הדגשה, קוינבייס החברה הכי גדולה בבורסה האמריקאית לענף הקריפטו כיום. "היא השחקנית הכי משמעותית בתחום הזה בכל העולם", מציין בגאווה לינדל. "בינואר החברה תתמקם באופן סופי במשרדים שלנו בפ"ת. אנחנו נהיה מרכז הפיתוח של קוינבייס בארץ. כמו שיש אינטל ומייקרוסופט לידנו. החוזה הוא לאורך שנתיים וחצי. מה שאחר כך יקרה זה לא ברור בעולם ההייטק המשתנה באופן תדיר. בקוינבייס דוגלים בעבודה מהבית. כל עובד בוחר מאיפה נוח לו לעבוד".
אתה רואה עוד חברות אבטחה מצטרפות להייטק הישראלי כאן?
"בפתח תקווה מתפתח הייטק משמעותי וזאת בשורה משמחת. באופן כללי, בישראל מאוד חזקים בטכנולוגיה עמוקה. השילוב הזה לצד בסיס צבאי חזק ולימודים אקדמיים יוצרים אקסו סיסטם של הרבה חברות אבטחה בהייטק. עובדי החברה באים מכל הארץ. אני בעצמי תושב העיר".
השם יישאר כמו שהוא?
"זה מתאגד ביחד. Unbound הופכת לחברת בת של קוינבייס ואז אחר כך זה משתנה. באופן פשוט, ברגע שנרכשים אנחנו נהפכים להיות השלוחה של קוינבייס בארץ".
מה לגבי מרכז מחקר ופיתוח המתוכנן?
"זה ייקח קצת זמן אבל הכוונה היא לגדול ולבנות "מרכז למצוינות" שיגיע עד ל- 150 עובדים שיישרת את כל צרכי הקריפטוגרפיה של קוינבייס".