בעלי הבתים בעיר יכולים לחייך, השוכרים פחות. לפי נתוני שוק הדירות להשכרה ברבעון האחרון, שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עולה כי שוכרי דירות ה-3 חדרים הפתח תקוואים שילמו דמי שכירות ב-8% יותר, בהשוואה לחודש זה בשנה שעברה – האחוז הגבוה ביותר מבין כל ערי ישראל. גם בדירות 4 חדרים להשכרה, פתח תקווה מובילה עם קפיצה של כ-11% ל-6,333 ש"ח בחודש.
הנדל"ן בפתח תקווה רותח, נוכח ביקוש גבוה לגור בעיר אטרקטיבית, שמספר מקומות התעסוקה בה רק הולך וגדל, זאת לצד הגידול הטבעי והלא-טבעי באוכלוסייה, שצפויה להגיע ל-300 אלף תוך שנתיים-שלוש. כל אלה וסיבות נוספות, יכולים להסביר את העלייה במחירים של הדירות להשכרה בפתח תקווה, כפי שעולה מנתונים שפורסמו ביממה האחרונה על ידי הלמ"ס ונותחו על ידי אתר יד2 (שהמשרדים שלו, במקרה או שלא – נמצאים גם בפתח תקווה).
אחת מהסיבות לעלייה במחירי השכירות בעיר, זו הירידה בהיצע הדירות להשכרה. למעשה, ניכרת ירידה משמעותית בהיצע הדירות להשכרה בכל הערים הגדולות. כך למשל, תל אביב מובילה עם ירידה של 35.4% בהיצע בהשוואה לחודש הקודם, אחריה ירושלים עם ירידה של 31.9% ומיד אחריה, במקום השלישי, פתח תקווה עם ירידה של 30.1%.
באופן כללי, קיימת בכל הארץ עלייה בכ-60% מהערים שנבדקו ביחס לנובמבר 2023. על פי הנתונים, בקרב דירות 4 חדרים, העיר שהובילה את עליות שכר הדירה היא פתח תקווה עם קפיצה של כ-11% ל-6,333 ש"ח בחודש. אחריה רמת גן עם עלייה של 8.5% ל-7,520 ש"ח בחודש. בקרב דירות 3 חדרים, פתח תקווה גם כאן מובילה – התייקרות של 8% בנובמבר השנה לעומת אשתקד, עם שכר דירה של 4,782 ש"ח בממוצע לחודש.
אם יש מקום כלשהו לנחמה מבחינת שוכרי הדירות בעיר, אז מניתוח נתוני הבדיקה הרבעונית של הלמ"ס עולה כי פתח תקווה נמצאת רק במקום ה-7 בשכלול ממוצע של כל הדירות להשכרה – 4,754 ש"ח לחודש (לעומת למשל תל אביב, שבמקום הראשון עם 7049 ש"ח שכירות לחודש והרצליה עם 6466 ש"ח לחודש בממוצע). כלומר, יקר לשכור פה – אבל עדיין יש מקומות בהם יקר יותר.
"הפיתוח העירוני ושדרג התשתיות - מעלה את המחיר"
"יש כמה סיבות לעליית מחירי השכירות בפתח תקווה", אומר לנו רועי חן – בעל משרד תיווך "רועי חן נדל"ן" בשכונת רמת ורבר. "קודם כל, ביקוש גובר. פתח תקווה נהנית ממגוון רחב של הזדמנויות תעסוקה, מרכזי עסקים ותעשייה, מה שמושך משפחות ועובדים. עם גידול האוכלוסייה הטבעי, יש יותר ביקוש לדירות, מה שדוחף את המחירים למעלה. לזה יש להוסיף את הירידה המשמעותית בהיצע, מה שמחמיר את המצב עבור השוכרים ומוביל לעליית מחירים".
חן מציין גם את הפיתוח העירוני כאחת הסיבות לעלייה בדמי השכירות. "פתח תקווה עוברת תהליך של התחדשות עירונית ושדרוג תשתיות, מה שמעלה את האטרקטיביות שלה ומגביר את הביקוש לדירות בעיר, אך מצד שני לא תמיד מצליחה להדביק את הצורך ההולך ומתרקם בדיור להשכרה. בנוסף יש פער במחירים: המחירים בעיר נמוכים יחסית לערים כמו תל אביב והרצליה, דבר שמושך קונים ומשקיעים".
"המפונים מעלים את המחיר"
ניסן אילון, ממתווכי הנדל"ן הותיקים בעיר, מוסיף סיבה נוספת, אקטואלית יותר. "יש הרבה משפחות של מפונים ושל פצועי מלחמה, שמגיעות לפתח תקווה ומקבלות מימון שכר דירה מהמדינה", הוא מציין. "מגמה זאת משפיעה על שוק הדירות להשכרה בעיר ומקטינה את ההיצע, מה שפוגע בראש ובראשונה בשוכרים ה'רגילים'. לדוגמא, באוגוסט תיווכתי דירה להשכרה של ארבעה חדרים בעין גנים ב-6300 ש"ח, אחרי חודשיים השכרתי דירה דומה באותו איזור ב-7000 ש"ח".
אילון מציין שפתח תקווה נחשבת לאטרקטיבית מבין ערי המרכז לשוכרים. "קודם כל, היא צפונית יותר מתל אביב, רמת גן גבעתיים – והיא גם נגישה יותר תחבורתית מערים אחרות. אבל חוץ מזה, היא נחשבת עדיין הכי זולה בדירות להשכרה בהשוואה לערים אחרות במרכז. לכן, הביקוש לשכירויות בעיר גבוה – והמחיר עולה".