ביקור קצר בחלק הדרומי של שכונת אחדות בפתח תקווה, יגלה לכם מהר מאוד למה האיזור צריך דחוף התחדשות עירונית. שלושה מבנים, שנבנו בשנות ה-70, נמצאים במצב בעייתי מבחינה תשתיתית, בטיחותית ואסתטית. "עכברים, בעיות בביוב ואין ממ"ד. באזעקות אנחנו צורחים מפחד", סיפרה לנו דיירת ותיקה. "הפרויקט ישנה את פני כל הסביבה", אמר לנו יועץ הנדל"ן ותושב השכונה, צחי רזאל.
השבוע דווח כי הוועדה המקומית אישרה את בקשתה של חברת הנדל"ן "קבוצת אלמוג", להיתר בנייה בפרויקט פינוי-בנוי ענקי בהיקף של 227 יחידות דיור על רחוב יוספברג פינת מיכל לייב כץ-בן צבי. על הפרויקט דיווחנו לכם לראשונה בפתח תקווה NEWS, בינואר 2022 – אז התבשרנו על כך שהתכנית של אלמוג הופקדה. בנובמבר אותה שנה, דיווחנו לכם על כך שהתכנית אושרה. עכשיו, הצפי הוא, שכבר במהלך 2025, הטרקטורים יעלו על השטח ויחלו בהריסה.
צפו בביקור ביוספברג-כץ-בן-צבי פתח תקווה
2 מגדלים בני 24 קומות על שטח של 5.8 דונם
לפי התכנון, שלושת המבנים הישנים, בני למעלה מ-50 שנה, עם 56 דירות במצב תחזוקתי רעוע, יהרסו, ובמקומם ייבנו שני מגדלים מודרניים בני 24 קומות כל אחד, כשבמפלס הקרקע מתוכנן מתחם מסחרי קטן בהיקף של 400 מ"ר. לדברי קבוצת אלמוג, הושקע במתחם, ששטחו כ- 5.8 דונם, פיתוח סביבתי ברמה גבוהה הכולל, בין השאר, גם בריכה אקולוגית, שטחים המיועדים להקמת מבני ציבור עבור העירייה ושטחים ציבוריים.
"יש לפרויקט הזה פוטנציאל גדול", מציין צחי רזאל, הבעלים של buy house נדל"ן, מתווך 19 שנים בפתח תקווה ותושב השכונה בעשור האחרון. "מעבר לכך, שמדובר במיקום אסטרטגי מבחינת צירי התנועה, קירבה לכביש 471 ולתחבורה הציבורית ברוטשילד-פינס, הוא גם נמצא בשכונה, שבעשור האחרון הולכת ומתחדשת עם דחיפה של עיריית פתח תקווה ומינהלת כרמים. נבנו פה כבר מספר פרויקטים, אבל הפרויקט הזה ישנה את פני כל הסביבה וישביח את האיזור בצורה דרמטית".
אוחיון קידם, ברוורמן תקע - גרינברג מאשר
להערכת רזאל, הדיירים בפרויקט הענק יקבלו את המפתח בעוד כ-5-6 שנים. זה אולי נשמע הרבה זמן, אבל קחו בחשבון, שעל חידוש משולש יוספברג-כץ-בן צבי, כבר דובר לפני 15 שנים, כשיצחק אוחיון עוד היה ראש העיר של פתח תקווה. מחליפו, איציק ברוורמן, חשש כי פרויקט בסדר גודל כזה יחסום את צירי התנועה, במיוחד לאור הקמת שני הבניינים שממול, בפרויקט של שיכון ובינוי. קבוצת אלמוג, שכבר אז, רצתה לבנות (תרתי משמע) על הפרויקט, נאלצה לחכות עוד עשור – עד מימושו, בעידן רמי גרינברג.
בינתיים, המצב של הבניינים הלך והחמיר. בביקור במקום מצאנו קירות מקולפים, עובש, חוטי חשמל תלויים ורופפים, מדרגות רעועות, עמודים חלודים – זאת לצד עשבים שוטים ופחים פתוחים בהם שורצים חתולים. "יש לנו פה את כל מה שיש בטבע", אמרה לנו מירב קיסר, דיירת במתחם כבר 47 שנים. "אנחנו סובלים מעכברים, הביוב לא טוב, המדרגות מסוכנות. מזל שהיזם ניקה לנו פה את החצר".
אין ממ"ד, צורחים באזעקות
מה אתם עושים באזעקות?
"מה נעשה? אין לנו ממ"ד. המקלט רחוק. כל השכנים רצים למדרגות. אנחנו שומעים את ה"בום" וכולם צורחים. כבר 15 שנים אנחנו מחכים שיהרסו את הבניינים ויבנו משהו חדש. אני מקווה שהפרויקט יתקדם מהר, בלי התנגדויות ועיכובים, כדי שנוכל לחיות פה בצורה נורמלית ובטוחה".
"הפרויקט מביא לידי ביטוי את המשמעות של פינוי בינוי"
"אנו מודים לראש העיר ומהנדס העיר, שראו חשיבות גדולה בקידום הפרויקט מתוך הבנה כי התושבים במתחם סובלים ממבנים רעועים בעלי תשתיות ישנות ואף מסוכנות וכמובן ללא מיגון, שבימים אלה יותר מתמיד ברורה חשיבותו הרבה", מסר אמיר הלר, משנה למנכ”ל חברת אלמוג.
"הפרויקט מביא לידי ביטוי את המשמעות האמיתית של תהליכי פינוי בינוי – מבנים ותיקים יהרסו ובמקומם יבנה מתחם עכשווי הכולל שילוב בין מגורים, מסחר מלווה רחוב, לצד פתוח סביבתי עשיר ושטחי ציבור לרווחת התושב. קבוצת אלמוג מודה לדיירים על האמון לאורך שנים ותעשה כל שביכולתה להוציא את הפרויקט לביצוע מהר ככל האפשר".