אם דמיינתם שב-2030 כבר יוכלו הפתח תקוואים לבלות בפארק ענק ומושקע לפחות ברמה של התל אביבים, אז בעקבות הדרישה החדשה של הרשות למקרקע ישראל, יש חשש שהפרויקט יתעכב, אם לא, חס וחלילה יבוטל. שטח המגורים צפוי לכלול את שכונת הפארק, עם לא פחות מ-2800 יחידות דיור, שכבר אושרו בוועדה המקומית. הבעלים הפרטיים של הקרקעות לא מוכנים לוותר ויאבקו על זכויותיהם בכל ההליכים.
לפני חמישה חודשים (ינואר, 2023) דיווחנו לכם כאן על תחילת שלב התכנון של פארק "גאון הירקון", אותו מקדמת עיריית פתח תקווה בהיקף השקעה של 11 מיליון ש"ח, אבל השכונה, שצמודה לפארק, היא ה"בוננזה" האמיתית – שכונת המגורים הענקית, שמן הסתם, אין לה עדיין שם. על אף שרוב השטח שייך לבעלים פרטיים, הוועדה המקומית הורתה על איחוד וחלוקה של זכויות הבנייה בינם לבין המדינה (רמ"י).
העירייה תקבל 13% או 50% משווי השבחת הקרקע?
רמ"י יודעת שהשטח הזה שווה הרבה מאוד כסף, בטח יותר מהשטחים הירוקים, שמהווים חלק ניכר מתכנית פארק הירקון פתח תקווה – ומכן באה הדרישה, שמשמעותה היא שהבעלים הפרטיים ייוותרו כמעט ללא זכויות בנייה למגורים. למעשה, לבעלים ולעיריית פתח תקווה יש אותו אינטרס מול רמ"י, משום שהיא תקבל מהמדינה רק 13% משווי השבחת הקרקע, לעומת 50% שהיא תקבל במקרה של בעלים פרטיים.
לפי פרסום של "דה מרקר", היטלי ההשבחה נועדו לממן את ההשקעה בפארק, ובמקרה של קיטון ההכנסות, התוכנית להקמת הפארק עלולה להיתקע. דברים דומים מסר לנו היום עו"ד צבי שוב, שותף במשרד שוב ושות" המייצג חלק מעשרות רבות של בעלים פרטיים על שטחים באיזור. "המהלך של רמ"י יכול לתקוע את פרויקט פארק הירקון פתח תקווה, לעכב אותו בצורה משמעותית ואף להעמידו בסכנה", אמר שוב לפתח תקווה NEWS.
מהי תחושתם של בעלי הקרקע אותם אתה מייצג?
"הם מרגישים שמפקיעים מהם בהדרגה את הזכויות על הקרקע וכך הם נפגעים כספית", משיב שוב. "אחרי שלפי התכנית החליטו שרוב השטח יהיה פארק, גם כך צומצמו שטחי המגורים – ועכשיו ברמ"י מעוניינים גם במעט הזה".
לדברי שוב, הפרויקט בסכנה גם בגלל שהעירייה חייבת להרוויח מהיטלי ההשבחה על מנת שיהיה לה את האינטרס והמוטיבציה להשקיע בפארק הירקון פתח תקווה ברמה כזאת שהוא יתחרה בפארק הירקון תל אביב – והיא בונה על היטלי השבחה גבוהים הרבה, לעומת מצב שהזכויות על שטח המגורים יהיו בידי רמ"י.
30-40 בנייני מגורים מסביב לפארק שווים הרבה כסף
פרויקט פארק הירקון פתח תקווה (או גאון הירקון), הוא הרבה יותר מפרויקט דגל של עיריית פתח תקווה. זה משהו שיכול לשדרג את העיר וכמובן את איזורי המגורים הסמוכים לפארק. לפי התכנון, החלק הצפוני של פתח תקווה, שכולל 6,000 דונם וממוקם דרומית לכביש 5, יפותח לטובת ריאה ירוקה שבמרכזה פארק. התכנון כלל גם שטחי גן לאומי, 100 דונם מגרשי ספורט ו-200 אלף מ"ר שימושי פנאי ומבני ציבור.
במטרה להתגבר על העלויות הכרוכות בהקמת הפארק, הוקצו 2,500 דונם לבנייה של יחידות דיור, וכן שטחי תעסוקה ומסחר שההכנסות ממכירתם יסייעו למימון הפארק – בשטח שנמצא מזרחית לכביש 40, סמוך לאיזור התעשייה סגולה. 2800 יחידות דיור זו שכונה של ממש של 30-40 בנייני מגורים ענקיים, כשהחלק העיקרי שלה בדרישה של רמ"י הוא האטרקטיבי ביותר נוכח סמיכותה לפארק.
בעקבות דרישת המדינה לקבל לידיה את מרבית זכויות הבנייה בתוכנית, צפויים הבעלים הפרטיים להתנגד לתוכנית ואף לעתור כנגדה, דבר שצפוי לעכב משמעותית את מימושה. הבעלים הפרטיים תולים את יהבם בוועדה המחוזית, שלהערכתם תרצה להבטיח את מימוש הקמת הפארק.
"מחטף שערורייתי"
"מדובר בלא פחות ממחטף שערורייתי של רמ"י, שפוגע בזכויות הקניין של הבעלים הפרטיים", מסר שוב לדה מרקר. "בעלי הקרקעות הפרטיים לא יעברו על המהלך הזה בשתיקה והם נערכים למאבק נחרץ, שיבטיח את זכויותיהם ואת מה שהובטח להם כל השנים".
לפי דה מרקר, רמ"י מסרו כי הם מקיימים שיח עם העירייה בנושא.
מעיריית פתח תקווה נמסר לפתח תקווה NEWS: "ההחלטה של רמ"י התקבלה באופן חד צדדי, והיא אינה תואמת את התכנון שמימנה וקידמה יחד עם העירייה לצורך הקמת הפארק. עם היוודע הכוונה של רמ"י לקדם את המתחם בבעלותה, במנותק מהתכנון הכולל של הפארק, פעלו כלל גורמי המקצוע הרלוונטיים ברשות כנגד ההחלטה, שפוגעת ברצף של הפארק ובאינטרס הציבורי. בכוונת העירייה להמשיך לפעול בנושא בכל הכלים שעומדים לרשותה".