אחד מהפרויקטים המסקרנים ביותר של התחדשות עירונית במרכז העיר, במקום הכי מרכזי שיש, מקבל תנופה, בעקבות המהלכים האחרונים של מינהלת כרמים ועיריית פתח תקווה. בתמונות שצילמנו החודש, ניתן לראות כי בשטח הפרויקט בניינים, שהוקמו לפני 40 ו-50 שנים, מוזנחים ואינם ראויים למגורים, לא כל שכן למשרדים. חוות דעת אדריכלית: יש לקדם את התכנית במלוא המהירות.
תכנית קידום "מתחם המטרו", שהוצגה בדיוק לפני חודש בכנס התנעה שנערך באולם שרת, צפויה לשנות את פני מרכז העיר. התכנית מתבססת על תוואי רכבת המטרו (M2), שעל פי ההערכות (האופטימיות) צפויה לפעול במלואה לקראת 2030 ותעבור ברחובות המרכזיים ביותר של מרכז העיר, כשאחת התחנות היותר גועשות שלה בפתח תקווה, צפויה לעצור סמוך לבניין העירייה, מרחק הליכה קצרה מהמקום בו מתוכנן פרויקט "רום המושבה", של היזם רמי סימני.
צפו באיזור מרכז העיר הדורש התחדשות עירונית
המטרו תשנה הכל
רכבת המטרו צפויה להפוך את ההגעה למרכז העיר לקלה ונוחה ובמקביל כמובן להעלות את האטרקטיביות של הנדל"ן המסחרי והמגורים באיזור. "תחנת המטרו המתוכננת לקום בסמוך לבניין העירייה – תשפיע על כל מרכז העיר", אמר ראש העיר, רמי גרינברג בכנס ההתנעה בחודש שעבר. זאת אחת הסיבות שהעירייה יחד עם מנהלת כרמים להתחדשות עירונית, נתנו אור ירוק לתכנון פרויקט "אם המושבה".
הפרויקט כולל שטח ארבע חלקות, הכוללת חמישה מבנים בכתובות: ההסתדרות 30 ,32 הרצל 37, הרצל 39, חיים עוזר 34, 36, 38. מדובר במבנים ישנים, שנבנו בשנות ה-70, שמתוחזקים ברמה ירודה. הרצל 39 (שנקרא "בית צבי") הוא היחיד מהמבנים המשמש למשרדים (עם קומת מסחר על הרחוב) ונחשב כמבנה הבעייתי מבחינת ההתאמה לשימוש בתב"ע. חלק מבעלי הנכסים בבניין עדיין לא הצטרפו, מה שעלול לגרום לאי צרופו של הרצל 39 לתכנית החדשה והשארת המבנה הישן במצבו הנוכחי.
במקום מבנה מוזנח - מגדל מודרני בן 40 קומות
בתכנון הוא להרוס את המבנים בכתובות הנ"ל ולהקים במקומם מגדל מודרני של כ-40 קומות, הישמש למשרדים ומגורים ויכלול גם שטחים ציבוריים ומסחריים בתחתיתו. במידה והוא ימומש, "רום המושבה" ישנה את פני מרכז העיר ואת הסקיי-ליין של פתח תקווה.
עד עתה המתין היזם סימני, שבאמתחתו מספר פרויקטים בעיר, לצירופם של חמישה בעלי המשרדים. בחודשים האחרונים מפעילים שאר בעלי הזכויות במתחם לחץ על היזם כדי לקדם את התכנית ללא בעלי המשרדים, שמתמהמהים להצטרף. לשם כך ביקש סימני חוות דעת אדריכלית ותכנונית ממשרד "יסקי-מור-סיוון", לו יש כבר ניסיון עם מספר פרויקטים של התחדשות עירונית בפתח תקווה.
"אי הסכמה להגיע להסכם - אסטרטגיה קצרת רואי ולא כלכלית"
לדברי "יסקי-מור-סיוון", ניתן לקדם את התוכנית עד לאישורה המלא, ללא צירוף בניין המשרדים הישן בהרצל 39, כיוון שהמגרש מהווה פחות מ- 25% משטח התוכנית. לדבריהם, ייתכנו שני מצבים:
1. יתאפשר להקים בניין ללא המגרש בו שוכן הרצל 39. במקרה זה, יוותר הבניין הישן, אך הוא יסבול מ"צילו" של הבניין החדש, שלא לדבר על הרעש והלכלוך שתהיה בתקופת הבנייה. 2. תיכפה הריסתו של הבניין ושיתופו במסגרת איחוד וחלוקה. במקרה זה מבחינה רגולטורית יצטרכו בעלי המגרש להגיע עם היזם להבנות שלא נוגדות את צרכי הפרויקט הגדול, או להגיע מולו להליך משפטי של "פרוק-שיתוף".
יסקי-מור סיוון סיכמו את חוות הדעת בכך שאי-הסכמה של בעלי המגרש בהרצל 39 בשלב זה להגיע להסכם, הינה אסטרטגיה קצרת רואי, שאין לה כל תועלת כלכלית. "בעתיד הלא רחוק הם יכולים למצוא עצמם במצב בו הם בעלים של נכס חסר ערך. אשר על כן הננו להמליץ לך להציע לבעלי המגרש להצטרף לתוכנית ולקדם אותה במלוא המהירות, אף ללא צירוף המגרש בהרצל 39", סיכמו.