היא הגיעה אליי למשרדי בפתח תקווה, לאחר שהתגרשה אחרי שנות נישואין ארוכות. אישה חרושת קמטים, קשת יום ועם זאת אנרגטית ונחושה. היא סיפרה כי היא גרושה שנתיים, יש לה שלושה ילדים בגילאי ה-40, שכבר מזמן לא מתגוררים בבית. היא הייתה נשואה לסוהר, אשר עבד במשמרות. חיי הנישואין סבבו סביב המשמרות של הבעל.
לדבריה, כאשר היה שב ממשמרת לילה, אסור היה להשמיע ציוץ. הבעל היה מגיע הביתה, דורש ארוחה, ניגש לאכול, מסיים את הארוחה וקם, בלי לומר מילה. היא הייתה צריכה לתת דיווח על כל שקל ש"ביזבזה". כל מילה שלה, או התנהגות שלה שלא הייתה מוצאת חן בעיניו הייתה גוררת "עונש". פעם הוא החליט להענישה ושתק במשך שנה שלמה. פשוט התעלם ממנה.
כאשר "התחצפה", היה כולא אותה בחדרה, ממש כפי שעשה בעבודתו. כאשר העיזה למחות ספגה איומים והשפלות – והכל מול עיני הילדים. בנוסף, גילתה כבר בתחילת הנישואין שהוא בוגד בה עם נשים שונות. לאחת מהן אפילו הציע נישואים.
למרות הזמן שעבר, היא סובלת מחרדות ודיכאון. בראשה, היא כל הזמן משחזרת את האירועים הקשים. ואם זה לא מספיק, היא בקושי מסוגלת לעבוד, חוששת מנקמתו וחרדה מכל דפיקה בדלת. אין ספק, שנות הנישואין הארוכות בצל ההתעללות הותירו בה את חותמן.
"האם אני יכולה להגיש תביעת נזיקין לקבל פיצוי בגין כל ההתעללות הנפשית שעברתי"? היא שאלה.
השבתי, כי הנסיבות אותן היא מתארת בוודאי ומהוות אלימות נפשית מתמשכת. ניתן יהיה לתבוע את הבעל בעוולת תקיפה ובעוולת הרשלנות. הסברתי לה כי בית המשפט אינו "שש" מצד אחד, לדון בתביעות נזיקיות בתוך המשפחה. שכן, מדובר בתביעות טעונות ויצריות. בדרך כלל, מי שתובע אינו מעוניין רק בפיצוי כספי, אלא גם בתחושה שנעשה לו "צדק".
קשה להוכיח נזק לא מוחשי כמו כאב וסבל וקשה גם לכמתו. מצד שני, בית המשפט, מציין בפסיקותיו, כי קיימת חשיבות עליונה למיגור תופעת האלימות במשפחה וענישה מחמירה היא צו השעה. בית המשפט לא יהסס לקבוע פיצוי גם בגובה מאות אלפי שקלים כפיצוי בגין אירועי אלימות-כהרתעה. בית המשפט ינסה לכמת את הנזק כך שהפיצוי "ישיב את המצב לקדמותו".
צריך לזכור כי לא פשוט לנהל תביעה כזו. את הטענות צריך להוכיח. שאלתי אותה האם היא תהיה מוכנה להעיד כנגד הבעל היא השיבה נחרצות, שכן. "האם ילדייך יהיו מוכנים להעיד לטובתך" שאלתי? היא אמרה שבנה הקטן בוודאי ויעיד לטובתה. שני אחיו הגדולים הפנימו את ההתנהגות של האב, ומזלזלים בה. ככל והוגשו תלונות במשטרה, הן יסייעו בהוכחת התביעה.
בגידה - אינה מזכה בפיצוי
ככל שאת מטופלת בבריאות הנפש, אמרתי, תדעי שהמסמכים ייחשפו. בית המשפט יבחן את המסמכים בניסיון לתת מענה לשאלה המכריעה של התביעה: האם המצב הנפשי שלך היום הוא תוצאת ההתעללות של הבעל במהלך הנישואין? קחי בחשבון כי ככל הנראה בית המשפט ימנה מומחה מטעמו שיתן חוות דעת מקיפה שתקבע כמה נפגעת מבחינה נפשית והאם הפגיעה מזכה אותך באחוזי נכות. גם בהתאם לכך ייגזר הפיצוי.
היא שאלה: "האם אוכל לקבל פיצוי על כל הבגידות שלו"? השבתי כי בית המשפט אינו "חרב התליה" מעל מיטת בני הזוג. בגידה-אינה מזכה בפיצוי.
"אז את מוכנה להתחיל במסע" שאלתי. היא אמרה שאינה יכולה אחרת. היא חייבת את זה לעצמה ותעשה הכל על מנת שהצדק יצא לאור. שלחתי אותה להביא לי את התיק הרפואי ולדבר עם ילדיה ועם עדים למעשי האלימות כדי שיעידו לטובתה.
עו"ד נטלי ברדוגו מפתח תקווה עוסקת שנים רבות בדיני משפחה. משרדה נמצא ברחוב מוטה גור 7, בניין C, קומה 2 (פארק אולימפיה). אין בנכתב להוות ייעוץ משפטי.
טלפון: 03-5295777.
דואר אלקטרוני: n.berdugolaw@gmail.com
אתר: WWW.FAMILYDIN.CO.IL