אחת מתכניות ההתחדשות העירונית הגדולות בפתח תקווה, עולה שלב, לאחר שהועדה המקומית המליצה להפקיד לועדה המחוזית את תכנית הענק, ששטחה 171 דונמים וכוללת פינוי של 105 מבני מגורים הכוללים 1,273 יח"ד ומבני ציבור ומסחר קיימים. לפי התכנית, הפרויקט יכלול 4,355 יח"ד, 43,098 מ"ר לתעסוקה ו-12,926 מ"ר בבינוי ועד 45 קומות לבניין. ביקור במקום מראה: התחדשות עירונית – דחוף!
רכבת המטרו (M2), שעתידה לעבור במרכז העיר בעוד למעלה מעשור (כנראה בין 2035 ל-2038), תביא איתה לא רק מהפכה תחבורתית, אלא גם מהפכה נדל"נית, שמקבלת ביטוי כבר עכשיו בקידום פרויקטים של מגורים, הנמצאים בקרבת התחנות. אחת משלוש התכניות, ששמות דגש על המטרו, היא מתחם "מטרו ארלוזורוב", אותה יוזמת עיריית פתח תקווה, בשיתוף מינהלת כרמים, יחד הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.
171 דונם מחולקים ל-7בלוקים עם 105 מבנים להריסה
שטח הפרויקט כולל 171 דונם והוא נמצא על ציר רחוב ארלוזורוב, שמתחבר עם רחוב פרנקפורטר, כשרחוב טרומפלדור חותך אותם. השטח מגיע עד רחוב רוטשילד במזרח ורחוב כצנלסון וגן יהונתן במערב. מצפון, תוחמים את הפרויקט הרחובות בורוכוב ופיק"א ואילו מדרום הוא תחום ברחובות ניימן, סולומון ויהלום. בשטח העצום הזה יש כיום לא פחות מ-105 מבני מגורים המיועדים להריסה, חלקם ישנים מאוד – שנבנו בשנות ה-60'-70' של המאה הקודמת.
תכנית הענק מחולקת ל-14 תת מתחמים עם 7 בלוקים, כשבקשת ההרחבה נועדה להבטיח עוד כ-250 יחידות דיור לפרויקט. רכבת המטרו M2 צפויה לעצור במקטע שבין רחוב דב הוז לטרומפלדור – ממש באמצע ה"מיני שכונה". לגור בסמוך לה, יכול להוות גורם משיכה רציני ויאפשר לתושבי השכונה להגיע לבני ברק, רמת גן, גבעתיים ותל אביב במהירות ובקלות – כמו שקורה עכשיו עם הקו האדום של הרכבת הקלה.
עובש בעמודים, קירות מתקלפים, זבל על הרצפה
מה שעוד מחזק את האטרקטיביות של ה"מיני-שכונה", הוא הקירבה לפארק יד לבנים, גן יהונתן וגן "מורנו", שאמורים להישמר לפי התכנית, שאף אמורה להוסיף שטחים ציבוריים ירוקים נוספים. המלצות גורמי המקצוע בעיריית פתח תקווה הן להפקיד את התכנית בכפוף לתיקונים והשלמות תנאים. מכיוון שמדובר בתכנית בסמכות מחוזית, הוועדה המקומית אמורה לגבש את המלצתה בפני המחוזית.
ביקרנו היום באיזור ואפשר להבין עד כמה תכנית "מטרו ארלוזורוב" נחוצה לו. מצב הבניינים הישנים הוא בכי רע. קירות מתקלפים מפוחמים עם עובש, עמודים מתפוררים, מתקני כביסה שתלויים בגינות, עשבים שוטפים והרבה זבל על הרצפה, שמעיד על הזנחה – גם מצד התושבים וגם מצד העירייה. מפתיע היה לגלות מצב כל כך מוזנח, באיזור מרכזי ואטרקטיבי ליד מוסדות תרבות.
"שמחה שהוספנו בלוק"
"התכנית מייצרת בינוי שמשתלב בנוף האורבני, כך שכל מה שנוגע למרכז השכונות נשמר בינוי מרקמי, ולאורך הצירים המרכזיים הבינוי מועצם וגבוה", אמרה אדר' עינב עצמון, ראש מינהלת כרמים. "אני שמחה שהצלחנו לצרף בלוק נוסף, שנפל בין הכיסאות ולא קיבל התייחסות באף מדיניות. היה תהליך של שיתוף הציבור ושיח מול היזמים, ואנחנו גאים בכך שזאת תכנית המטרו הראשונה, שמגיעה לישורת של הוועדה המקומית. אני מקווה שהוועדה המקומית תמליץ בפני הוועדה המחוזית על הפקדה, וזאת תהיה בשורה לתושבים".
"פוטנציאל עצום למשוך משפחות צעירות"
מבחינת רועי חן, מתווך נדל"ן ותיק בעל משרד תיווך ברמת ורבר, תכנית "מטרו ארלוזורוב" היא לא רק פרויקט נדל"ני – היא הזדמנות אמיתית לשדרג את איכות החיים במרכז פתח תקווה. "החיבור למטרו העתידי, יחד עם תכנון קפדני של מבני מגורים ותעסוקה לצד שטחים ירוקים, יהפוך את המתחם לאטרקטיבי יותר ויעניק לו חיים חדשים", אמר לפתח תקווה NEWS. "כמתווך נדל"ן מקומי, אני רואה בפרויקט הזה פוטנציאל עצום למשוך משפחות צעירות ולעורר תנופת התחדשות בכל האזור".