האפיזודה של הכחולים-לבנים מסירקין בליגת העל הייתה קצרה באופן טראגי, לאחר ששנה בלבד מאז עלתה מהליגה הלאומית, אתמול נקבע באופן מעשי, שאוהדי הפועל צריכים לתכנן לו"ז חדש ולסגור שוב את ימי שיש בצהרים. זה קרה אחרי הפסד 0:1 הכי כואב בחוץ למ.ס. אשדוד, שכבשה שער שאושר בהחלטה שערורייתית. בינתיים, האוהדים מתכוננים לבחירות הועד המנהל, שייערכו ביום שלישי (30.4).
אי אפשר לתאר שברון לב גדול יותר ממה שקרה להפועל פתח תקווה אתמול באשדוד. השופט שניר לוי, לא ראה עבירה כפולה של שני שחקני מ.ס. אשדוד על פורצ'ן באסיי, שדהרו בדרך אל השער, שבסופו של דבר ניצח את המשחק. למרות שמצלמות הטלוויזה הראו בבירור כי השער היה צריך להיפסל, שופטי ה-VAR, לא העמידו את לוי על טעותו. גם שופט העבר הבינלאומי לירון ליאני, טען בפייסבוק: "מדובר בטעות קשה וכפולה הן של שופט המשחק והן של שופט המסך".
1624 בוחרים 3 מ-14 מועמדים ל-7 מקומות בועד
ה-1:0 לאשדוד קבע שהסיכוי היחיד להפועל פתח תקווה להישאר בליגה הוא שהיא תנצח את שלושת המשחקים שנותרו לה בהפרש שערים גבוה ולקוות שמ.ס אשדוד תפסיד את שלושת המשחקים עד סוף העונה ובנוסף שהפועל תל אביב תנצח רק את המשחק נגד אשדוד ותפסיד בשניים האחרים. הסיכוי שזה יקרה הוא אפסי, ומעבר לכך, לא נראה שיש אפשרות שבכושרה וביכולתה – הפועל מסוגלת לנצח שלושה משחקים רצוף, אחרי שניצחה שלושה משחקים בליגה בכל העונה.
גם אוהדי הפועל פתח תקווה השרופים ביותר הבינו שנסתם הגולל באופן סופי גם אם לא תיאורטי ,על סיכויי ההישארות ועכשיו מה שמעניין אותם זה ההיערכות לעונה הבאה, כשבראש ובראשונה הבחירות לוועד המנהל של עמותת האוהדים, שצפויות להתקיים ב-30 לרביעי (יום שלישי), באמצעות הצבעה אינטרנטית כל אחד (מבין 1624 חברי עמותה), יכול לבחור 3 מתוך 14 מועמדים, מהם יגעו שבעה חברי ועד סך הכל.
מה יהיה עם נוימן?
למי שלא מכיר את המודל העסקי של הפועל פתח תקווה, הסבר קצר: הפועל פתח נמצאת באופן רשמי בבעלות עמותת הכחולה (עמותת האוהדים), כלומר היא מה שנקרא "קבוצת אוהדים" (כמו הפועל ירושלים). כל חבר עמותה משלם דמי חברות של כ-1500 ש"ח, שמקנים לו כמובן גם מנוי למשחקי הקבוצה. העמותה הצליחה לגייס העונה דרך האוהדים סכום לא מבוטל של ארבעה מיליון ש"ח. הקמת העמותה, השאיפה הייתה להגיע ל-5000 חברים, אבל כמובן שזה לא יקרה – אם לא יגיעו ההצלחות.
בעקבות ירידת הליגה, ייתכן וחצי לא יחדשו את דמי החברות שלהם וכך גם הכספים שהעמותה תוכל להעביר לקבוצה, יהיו גם הם נמוכים בחצי. מה שעוד מדאיג זה שלא ידוע מה יהיה גורל התמיכה של הספונסר אדם נוימן (מייסד WEWORK), שהתחייב וגם קיים, לשים שקל על כל שקל של האוהדים עד 2025 וכרגע לא ברור אם ימשיך לתמוך בקבוצה.
נותק הקשר - נותק הכסף?
הקשר המשפחתי בינו לבין הקבוצה נותק, לאחר הגירושין של מנכ"ל הקבוצה אבי יחיאל לעדי, אחותו של נוימן בדצמבר 2023. אחת מה'נדוניות' שיחיאל הביא איתו, מעבר להיותו שחקן עבר בולט, כשנבחר למנכ"ל ביולי 2020, הייתה התמיכה של נוימן. היא גם נתנה דרייב (ואולי גם חלומות) לאוהדים, שהרבה כסף יזרום מהאפיק הזה לקבוצה – במיוחד ממי שנמצא במקום 1,368 בדירוג האנשים העשירים בעולם, לאחר ששווי הונו קפץ מ-1.4 מיליארד דולרים ל-2.2 מיליארד דולרים.
מי ייתן גב?
לאחר שירידת הליגה נקבעה מעשית, בהפועל פתח תקווה יעשו הכל כדי לחזור מיד לליגת העל ולנסות לתקוע יתר. המצב הכלכלי המעורפל, יחייב את הועד המנהל שייבחר, לעשות את הכל לצאת כמו שיותר מהר מהערפול ולהיערך טוב לליגה הלאומית – כי העלייה בחזרה כלל לא מובטחת. ומעבר לזה, אם וכאשר בעונת 25/26 שוב הפועל תשחק בליגת העל – היא חייבת גב כלכלי חזק הרבה יותר ממה שיש לה היום.
על פי ההערכות, למרות ירידת הליגה, יש רוב לתמיכה בקרב מועמדים לועד המנהל להמשך כהונתו של יחיאל כמנכ"ל הקבוצה. יש הערכה גבוהה כלפיו, כשחקן עבר, שמחובר מאוד למועדון. גם לא נעלם מעיניהם ההצלחה של מחלקת הנוער העונה – לאחר שקבוצת הנוער עלתה לליגה הראשוני. חשוב לציין כי לועד המנהל יש זכות וטו, בכל הקשור למינוי המנכ"ל – כך שגם נושא עתידו של יחיאל במועדון, אינו ברור.
בעל בית, רק עמותה, או שת"פ?
14 המועמדים לשבעה חברי ועד המנהל של האוהדים – הם מגוונים, אך יש להם מכנה משותף אחד: אהדה בלתי מתפשרת להפועל פתח תקווה, חלקם הם מה"אוהדים השרופים", שעומדים כל המשחק ביציע ומנצחים על עידוד הקהל. שלושה מועמדים בולטים הם איש העסקים אלעד שונשיין (אחיו של חבר המועצה איתי שונשיין, עו"ד עמיאל לייבוביץ', שכיהן בועדת הביקורת של העמותה וארטיום סלוצקי, אוהד שרוף, שידוע בארגון קבוצת הותיקים.
השאלה המסקרנת ביותר היא מהו העתיד הכלכלי של מועדון הפועל פתח תקווה לטווח הקרוב והרחוק. אם מסתכלים קדימה, אז בעיני רבים מהאוהדים המודל צריך להיות מודל "בעל הבית" של הקבוצות הגדולות. בדומה להפועל ב"ש (ברקת), מכבי ת"א (גולדהאר), מכבי חיפה (שחר) ובית"ר ירושלים (אברמוב). אלא שבשנים עברו הפועל "נכוותה" מבעלי בית שבסופו של דבר פגעו בקבוצה והביאה אותה למצב של פשיטת רגל.
"המנטרה שלי תמיד הייתה: למצוא בעל בית שישים הרבה כסף, שייפעל בשיתוף פעולה עם העמותה", כך אמר לפתח תקווה NEWS, עו"ד גל רזינסקי, חבר הועד המנהל היוצא. "אם יבוא מישהו כזה, הוא חייב שהעמותה תפעל לצידו ותהיה הגורם המקשר בינו לבין האוהדים והקהילה. כמו שהיה תמיד, הועד המנהל לא ייקבע שום דבר שקשור לפן המקצועי. את זה עושה המאמן שימונה על ידי המנכ"ל".
"מי שדורש מכירה לאלתר - הוא טיפש"
מנגד, ליבוביץ' מביע עמדה מעט שונה. "מי שבעקבות העונה האחרונה בוחר לזלזל בהיתכנות פעילותה של הפועל כקבוצת אוהדים, ודורש מכירה לאלתר, הוא או טיפש או מאוד מתוסכל, או אוהד של קבוצה אחרת שפועלת בעיר", כתב בפייסבוק. שונשיין ציין בנושא: "אני מתכוון להביא לועד המון ניסיון ניהולי, ולגייס את הקהילה העסקית למען הצלחת המועדון".
סלוצקי כתב: "כאיש פיננסים, אני מבין מה החשיבות של התנהלות כלכלית נכונה, מה קצה גבול הסיכונים שניתן לקחת, מתי צריך לעצור סיכון כלכלי ומתי צריך לשנות כיוון במסלול בלי לפגוע בעקרונות החשובים".