יום אחרי שזכתה לאות כבוד, יחד עם שבע נשים נוספות, על פועלה לטובת קידום ועזרה לנשים בפתח תקווה, רווח מציינת את יום האישה הבינלאומי החל היום, עם תחושה אופטימית, מהולה בחשש. היא מציינת לטובה את התרומה של עיריית פתח תקווה לחיזוק מעמד האישה, אך חוששת מהשכר התקוע של המטפלות, הסייעות והגננות המסורות ימשיך להיתקע ויהיה לה קשה לגייס כוח אדם. ראיון עם אישה חזקה.
שלשום דיווחנו לכם על טקס "אות האישה" של פתח תקווה, שנערך אתמול באולם גולדה באם המושבות. האולם היה מלא מפה לפה (בעיקר בנשים, כמובן), כשעל הבמה עלו יחד עם דינה רווח, יו"ר נעמת פ"ת, גם פרופ' חפציבה בתיה ליפשיץ, דנה יגל אוזמו, יוליה קושניר דימנט, מיכל אביטל, מירב הולנדר, מרי אביטל ורינה עידן – כולן נשים פתח תקוואיות, שפועלן חיזק ועזר מאוד לנשים בעיר – במיוחד בתקופה הקשה שעברנו, מאז ה-7 באוקטובר.
"לא סתם אומרים שנשים יודעות לעשות שני דברים יחד"
הדמות הכי מוכרת מביניהן, לפחות ציבורית, היא רווח, שזכתה באות, הודות להתנדבות ולפעילות שלה בוועד למען החייל ופעילותה למען ניצולי שואה. "פגשתי שבע נשים עוצמתיות עם לב גדול של נתינה וממגוון רחב של סקטורים ואוכלוסיות", מספרת רווח על הטקס אמש. "רובן נשים לא מוכרות, שעושות את הדברים בצניעה ומשלבות עבודה וקריירה לצד התנדבות ותרומה לחברה ולקהילת הנשים. לא סתם אומרים שנשים יודעות לעשות שני דברים ביחד".
איך היה הטקס?
"הטקס היה מרגש, אולם מפה לפה. כמובן לא שכחנו להזכיר שבכל הטוב הזה – יש לנו חטופות וחטופים וחיילים שצריך לדאוג שיחזרו בשלום – עניין שהוזכר והודגש בטקס בדברי כל מקבלות הפרס".
רווח, תושבת העיר מזה 50 שנים, מתגוררת בשכונת מחנה יהודה ומכירה את העיר לבוריה. רווח שימשה בעבר כיו"ר ועד עובדי בית חולים השרון בפתח תקווה ועד היום פעילה למען גמלאיות ההסתדרות. כיו"ר נעמת מרחב פתח תקווה, היא אחראית על 6 מעונות יום הפעילים כיום בפתח תקווה, שמטפלים במאות פעוטות תושבי העיר. משימה לא פשוטה עם אחריות גדולה.
עושות מקסימום, מרוויחות מנימום
"זה אתגר קשה", מתייחסת רווח לעבודה כיו"ר נעמת פתח תקווה. "הקושי העיקרי הוא בעיקר בכוח האדם. המטפלות, הסייעות והגננות שלנו עובדות ונותנות את הנשמה. הן עוברות את כל ההכשרות הנדרשות על זמנן הפנוי. הן נמצאות שם בשביל הזאטוטים. הכל תחת פיקוח. הורה יכול להרגיש בטוח כשהוא שם את הילד שלו בנעמ"ת. אבל יחד עם זאת, השכר תקוע ולא מאפשר למשוך כוח אדם טוב ולהגדיל אותו".
כמה מרוויחה סייעת בנעמת בתחילת דרכה?
"שכר מינימום", משיבה רווח. "מי שמגיע לעבוד בתפקיד סייעת במעונות שלנו, בדרך כלל כבר יש לה משפחה, לפעמים ארבעה-חמישה ילדים משל עצמה ולפעמים גם היא קשת יום. שכר כזה לא מאפשר לה להתפרנס בכבוד – בטח אם מדובר במשרה שמחייבת מסירות ואחריות. נכון שנילווים לכך תנאים סוציאליים, אבל הבסיסי נמוך מדי ומקשה למשוך אליו כוח אדם טוב".
נעמת, למי שלא מכיר, היא תנועת הנשים הגדולה בישראל, כמוסד ללא כוונת רווח, שמטרותיו לקדם את מעמד האישה בישראל ולהביא לשינוי המדיניות החברתית לקראת השגת שוויון בין המינים במשפחה, בעבודה, בחברה ובכלכלה. כל חברות ההסתדרות הן חברות התנועה. מדי חמש שנים נערכות בחירות לראשות התנועה ולמוסדותיה. כיום יש כ-30 יושבות ראש המרחבים הפזורים ברחבי הארץ, ביניהן רווח האחראית על מרחב פתח תקווה, הכולל גם את ראש העין, אריאל ואלעד.
"אנחנו במלחמת הישרדות"
המעונות שקיימים היום בפתח תקווה הם ברחובות רחל המשוררת, ארלוזרוב, ברטונוב בכפר גנים, קדיש לוז (מעון דפנה), המעון הרב תכליתי ביוספטל ו"מעון כלנית", שנמצא ליד קניון סירקין ברח' ירון מאיה. ששת המעונות מטפלים במאות ילדים מדי יום. הורים שילדיהם רשומים במעונות של נעמת, נהנים מסבסוד בשכר הלימוד – בהתאם לנתונים הסוציו-אקונומיים והמשכורות שלהם.
נוכח הגידול באוכלוסיית העיר, הם צפויים לקום עוד מעונות?
"היום זו מלחמת קיום להחזיק את הסניפים שנשארו. יש בעיה של כח אדם. אנחנו עושים הכל כדי לשרוד. להביא מטפלות חדשות וטובות זה אתגר קשה מאוד. גם מטפלות טובות, שעוברות את כל ההכשרה אצלנו, בהרבה מקרים מעדיפות לעזוב תוך תקופה קצרה, למקום בו היא תוכל להשתכר יותר. המדינה חייבת לתקצב יותר את מעונות נעמת, על מנת שנוכל להחזיק מטפלות טובות בשכר גבוה יותר".
"פתח תקווה עמדה בתו תקן השוויון המגדרי"
משרדה של רווח נמצא בבניין מועצת הפועלים ברח' ההסתדרות, משם היא מנהלת את הפעילות נעמת במרחב פתח תקווה. עד לפני מספר שנים היא הייתה יו"ר העובדים בבית חולים השרון פתח תקווה, שהיה בסכנת סגירה. "בהרבה מאמץ הצלחנו לא רק להשאיר את בית החולים בפתוח, אלא גם שיפרנו ושיפצנו אותו", אומרת דווח. "אני גאה על כך ואקח את זה איתי לנצח, כי בית החולים הזה חשוב מאוד לפתח תקווה".
האם פתח תקווה היא עיר שמקדמת נשים?
"פתח תקווה היא העיר שנותנת הזדמנות שווה לגברים ונשים – ואני אומרת לך את זה מידיעה מדויקת", משיבה רווח. "גרינברג היה ראש העיר היחיד, שנענה לבקשת נעמת לבדוק 'תו תקן מגדרי'", הבודק בצורה אמפירית את נתוני גברים מול נשים – ונמצא שפתח תקווה עומדת בתקן ומעל ומעבר. בתוך זה גם אציין את עבודתה הטובה והמסורה של רחל אלון, האחראית בעיריית פתח תקווה על שוויון מגדרי וארגנה את הטקס אמש".
"בסיס פעילותה של נעמת פתח תקווה הוא חיזוק מעמד האישה בעיר, זאת מבלי לגרוע את זכויותיה של עיריית פתח תקווה בנושא", מוסיפה רווח. "פתח תקווה זו עיר שנעים לגור בה וליהנות מפעילות תרבותית, שטחים ירוקים וקהילתיות. עיר גדולה, שכל אחד בה מרגיש שהוא בן יחיד בבית".