לפי הדיווח שהתקבל היום, הוועדה המחוזית אישרה להפקדה תוכנית של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, לפיה 2,500 מבנים בעיר, יעברו תהליך התחדשות עירונית באמצעות תכנית אלטרנטיבית לתמ"א 38. המשמעות היא שבעוד כעשור, בזכות התכנית, צפויים להצטרף לעיר כ-50 אלף תושבים, זאת בנוסף לאלה שיתווספו לכ-50 אלף בסירקין. "התכנית לוקחת בחשבון גם את הצורך בחידוש התשתיות", נמסר.
האם פתח תקווה תהפוך בשנים הקרובות להיות העיר השלילית בגודלה? בהחלט ייתכן. תכנית התחדשות עירונית גרנדיוזית חדשה, בשיתוף העירייה, תאפשר לקדם תוספת של כ-11 אלף דירות חדשות בפתח תקווה, במסגרת תכנית במהלכה יהרסו וישופצו מבנים ישנים ומוזנחים שנבנו לפני 1980 ובמקומם יקומו מגדלי מגורים חדישים ומודרניים. התכנית לא כוללת כמובן את עשרות הפרויקטים של התחדשות עירונית שנמצאים כיום בשלבי תכנון ובנייה.
תכנית שכבר אושרה בקלישר
התכנית משתרעת על חלק ניכר באיזורים שונים בפתח תקווה וחלה על מבנים הזקוקים לחיזוק מפני רעידות אדמה. לדברי הועדה, היא מתווה תהליך מבוקר ומאפשרת התחדשות הדרגתית של המרקם הבנוי בעיר במנגנון של חיזוק ותוספות בניה, או במנגנון של הריסה ובנייה מחדש. התוכנית מקודמת מכוח סעיף 23 לתמ"א 38, וקובעת את התנאים להתחדשות בניינית בעיר.
תכנית שכבר אושרה בכצנלסון
לפי התכנית, בעיר מצויים כיום כ-2,500 מבנים הזקוקים לחיזוק בהם כ-35 אלף יחידות דיור. בהתאם, הפוטנציאל המלא של יחידות דיור שניתן לממש מתוכנית זו, במידה וכל המבנים יתחדשו, מקיף עשרות אלפי יחידות דיור. יעד התוכנית עליו מדובר הינו תוספת של כ-11,000 יחידות דיור חדשות, בכפוף לקיבולת שטחי הציבור הנדרשת. כלומר, הפסקת התמ"א 38, ממש לא הולכת להפסיק את ההתחדשות העירונית של פתח תקווה.
גרינברג: "מעודדים התחדשות בשכונות הותיקות במרכז העיר"
"התכנית החדשה תאפשר לאחד מספר מגרשים בפרוייקט אחד שבו יוקמו כל התשתיות הציבורית הנדרשות, תוך העדפה לקידום פרוייקטים במסלול של הריסה ובניה", התייחס לכך לפני כחודש ראש העיר, רמי גרינברג. "בנוסף, התכנית תאפשר לווסת את היקף הבנייה בהתאם ליכולת הקיבולת בכל רחוב. ככל שהפרוייקט יוקם בסמוך לציר ראשי ובקרבה לתחבורה ציבורית, רכבת קלה או המטרו בעתיד, יהיה ניתן להגדיל את נפחי הבניה. לחילופין, פרוייקטים ברחובות פניימים יוקמו בנפחי בניה קטנים יותר".
גרינברג הוסיף כי התכנית החדשה תאפשר גם הוספת חזית פעילה היכן שניתן, כמו: מעון יום, גני ילדים, ספריה, מסחר ועוד. "בנוסף, התכנית מייצרת עידוד התחדשות בשכונות הוותיקות ובמרכז העיר, תוך שמירה על מאפייני המרקם הקיים", הבטיח גרינברג. "כמו כן, התוכנית קובעת מנגנונים לתוספת חזית פעילה הכוללת מסחר או שטחי ציבור ברחובות ראשיים בעיר וכן צירי מעבר חדשים להולכי רגל באמצעות מנגנוני זיקת הנאה לציבור".
"נדאג לתשתיות"
יו"ר הוועדה המחוזית מרכז, עו"ד מיכה גדרון, גם כן התייחס לתכנית היום ואמר: "במחוז מקודמות שבע תוכניות להתחדשות בניינית שיחליפו את תמ"א 38. תוכנית זו הינה התוכנית השנייה שמגיעה לדיון בוועדה. מדובר בתוכנית שתיתן מענה למבנים טעוני חיזוק מפני רעידות אדמה שלא נכללים בתוכניות מתחמיות להתחדשות עירונית".
מתכננת מחוז מרכז במינהל התכנון, טלילה הראל, אמרה: "מדובר בתוכנית משמעותית להתחדשות עירונית בפתח תקווה, תוכנית המשפרת את אפשרויות ההתחדשות הבניינית לעומת תמ"א 38, על ידי התאמת הוראות הבינוי לאופי העירוני, מתן אפשרות להקצאה לשטחי ציבור, קביעת חזיתות פעילות והקמת צירי מעבר חדשים לטובת שיפור הנגישות עבור הולך הרגל".
גורי נדלר, מנהל אגף בכיר תכנון ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית, מסר: "תוכנית ההתחדשות הבניינית החדשה, מחליפת תמ"א 38, לעיר פתח תקווה, שנעשתה בשיתוף פעולה עם העירייה, תוכננה בהתאם לצרכים הספציפיים של העיר ולוקחת בחשבון גם את הצורך בחידוש התשתיות הישנות בשכונות והתאמתם לגידול באוכלוסייה. . התכנית תאפשר לאלפי מבנים בעיר להתחדש, להתחזק בפני רעידות אדמה להוסיף ממ"דים במקביל לשיפור התשתיות הישנות בעיר ולפיתוח שטחי ציבור".