נדל"ן המשרדים בישראל בכלל ובפתח תקווה בפרט, עבר תמורות ומגמות דרמטיות בתהליך השנתיים האחרונות. ניתן היה לצפות כי בעקבות משבר הקורונה והמעבר הקיצוני לפורמט של עבודה מהבית, בעיקר בקרב חברות הייטק וטכנולוגיה, יירד הביקוש של עסקים לשטחים משרדיים.
אלא שנתונים שפרסמה השבוע חברת המחקר CBRE והגיעו ל YNET, מלמדים כי דווקא נרשמת מגמת עליה והמחירים מתקרבים לרמה הגבוהה של מחירי השכירות למשרדים לפני תקופת הקורונה. לפי הנתונים, תל אביב מדורגת במקום ה-25 בעולם במחירי שכירויות המשרדים.
ההסבר לפי חברת המחקר הוא כי ההיצע עדיין מועט, ביחס לביקוש, היחסית גבוה, המגיע מחברות סטארט-אפ, שדווקא זכו לעדנה בתקופת הקורונה ומגייסות סכומים גבוהים באמצעות הנפקות, גיוס מקרנות ועוד. לדברי CBRE, מירב המשאבים של חברות אלה מופנה לגיוס עובדים, שגם אם משלבים איתם עבודה מרחוק – עדיין צריך שטח משרדי.
ת"א 108 ש"ח למ"ר. בפתח תקווה? רק 53%
מהטבלה שפרסמה חברת המחקר עולה כי בעוד בתל אביב דמי השכירות הממוצעים ליולי אוגוסט היו 108 ש"ח למ"ר, בפתח תקווה המחירים עמדו רק על 53 ש"ח למ"ר. גם ברמת גן, הרצליה, חיפה וירושלים המחירים נמוכים משמעותית.
המחקר עולה, כי בניגוד לתל אביב, בשאר הערים הגדולות, ביניהן פתח תקווה, לא נרשם כל שינוי בדמי השכירות למשרדים מאז סיום הרבעון הראשון. תפוסת המשרדים בפתח תקווה עומדת על 84% (חשוב לציין כי המחקר התבצע לפני התפשטות הגל הרביעי והעליה הנוספת בתחלואה) ונרשמה בעיקר ירידה של כ-1% בעלויות הנדל"ן המסחרי בעיר.
הפער העצום בין עלות המשרדים בתל אביב לעומת פתח תקווה, במיוחד בתקופה שהתפוסה אינה מלאה, צריכה אולי לשמש כקריאת כיוון, לכל אותן חברות ובעלי עסקים, שעדיין חושבים שעדיף לעבוד בתל אביב, כשבמרחק קצר (שיתקצר יותר בעקבות הרכבת הקלה), נמצאת עיר בתנופת עסקים מרשימה.