הם גרושים כבר מזה מספר שנים. יש להם בן אחד, שהשנה מלאו לו 10 שנים. הם התגרשו כאשר הבן היה במעון. מאז הגירושין, האם התגוררה יחד עם בנה בפתח תקווה. כעת, לאחר מספר שנים, רצתה לשדרג את מקום מגוריה. מאחר והשכירות בעיר יקרה, החליטה לעבור להתגורר באריאל בדירה מרווחת. "המעבר לא שינה בכלום את החיים של בני", היא אמרה. "הוא נשאר ללמוד באותו בית ספר עם אותם החברים".
שאלתי, "האם יש לכם הסכם גירושין שמסדיר מעברים"? היא השיבה כי אין ביניהם שום הסדר כזה. במקרה כזה, אמרתי, בית המשפט יצטרך להכריע. "האם הודעת לאב על המעבר"? שאלתי. היא השיבה כי הודיעה לו שבועיים טרם המעבר ואף מסרה לו את הכתובת.
"רציתי שהאב יהיה חלק מן המעבר" היא אמרה. "אני והבן כל כך שמחנו, על הדירה החדשה, החדרים הגדולים, האווירה הירוקה. אפילו הזמנתי אותו לדירה החדשה שיבוא לראות, אבל הוא היה "חמוץ" לחלוטין. ברגע ששמע על המעבר אמר לבננו, כי מבחינתו, לא יקום ולא יהיה – והוא יעשה הכל כדי למנוע את המעבר".
"היכן הוא מתגורר"? שאלתי. היא השיבה כי האב מתגורר בנס ציונה בקרבת משפחתו. "מה הם זמני השהות שלו עם הבן"? היא השיבה כי האב רואה את הבן פעמיים בשבוע למספר שעות וכן לוקח אותו כל סוף שבוע שני ללינה.
"הוא איים שיגיש כנגדי בקשה לצו מניעה כנגד המעבר. מההיכרות שלי, לצערי, הוא לא רק מאיים אלא גם עושה". אמרה וציינה שמבחינתו, המעבר לא מקובל, מוסיף לו זמן וקילומטראז' בנסיעה, והוא ממש מפחד לנסוע מעבר לקו הירוק. "אמרתי לו, שהשליטה שלו על החיים שלי הסתיימה, אני אגור איפה שאני רוצה. האם אני בכל זאת חשופה לתביעה"?, שאלה.
השבתי לה, כי השיקול אותו בית המשפט לענייני משפחה ישקול, בבואו לדון במקרה, הוא טובת בנם. זהו השיקול המרכזי. בית המשפט בוחן האם המעבר יפגע בזמני השהות של האב עם הבן. היא השיבה: "מה קרה, הוא לא יכול לנסוע עוד 10 דקות"? אמרתי לה שזה לא מדויק. בית המשפט יבחן מהו הזמן שלוקח להגיע לאריאל בשעות העומס.
לעניין המעבר מעבר לקו הירוק, הסברתי לה, כי בית המשפט יבחן את סידורי האבטחה הספציפיים במקום. אריאל היא בכל זאת עיר ולא יישוב מבודד. אם כי לא ניתן להתעלם שכרוך בכך סיכון. "במקרה שלכם", הוספתי. "אין שינוי של המסגרת הלימודית. כלומר, לכאורה אין בעיה שתגורי איפה שאת רוצה – ובלבד שזמני השהות לא יפגעו".
"השאלה היא מי ההורה שיצטרך לבצע את הנסיעות לבית הספר", ציינתי. "בית המשפט יוכל גם למנות גורמים חיצוניים כמו עובדת סוציאלית, שיתנו חוות דעת בשאלה זו.כמובן שדרך המלך הינה להגיע להסכמות ביניכם, כדי שבנכם לא יסבול. במקרה שלכם, אולי שווה לשקול את הרחבת זמני השהות לאב, כך שיכללו לינה. במקום להגיע פעמיים באמצע השבוע, האב יוכל להגיע פעם אחת. הבן ישן אצלו בנס ציונה והוא יביא אותו למחרת לבית הספר. כך, הוא לא יצטרך לנסוע מעבר לקו הירוק. בסופי השבוע יוכל האב להחזיר את בנכם ישירות לבית הספר בבוקר".
היא אמרה שתחשוב על הדברים. אני מקווה שתצליחו להגיע להסכמות. בהצלחה!
עו"ד נטלי ברדוגו מפתח תקווה עוסקת שנים רבות בדיני משפחה. משרדה נמצא ברחוב מוטה גור 7, בניין C, קומה 2 (פארק אולימפיה).
טלפון: 03-5295777.
דואר אלקטרוני: n.berdugolaw@gmail.com
אתר: WWW.FAMILYDIN.CO.IL