עו"ד נטלי ברדוגו - דיני משפחה בפתח תקווה

עורכת דין נטלי ברדוגו: מה ההבדל בין הסכם ממון לצוואה? סיפור מקרה

הם הגיעו למשרדי בפתח תקווה להתייעצות לגבי הסדרת היחסים הרכושיים ביניהם. את שניהם אני מכירה שנים ארוכות  – רונן ושמחה. כבר אישרתי עבורם הסכם ממון בעבר. עבור שניהם זוהי זוגיות שניה. הוא הגיע לזוגיות עם שני בנים והיא עם שתי בנות. הם ביחד כבר כמעט שני עשורים ועתה רצו לערוך הסכם חדש המתייחס למצבם זה עתה ולעתיד.

הם הסבירו כי הם נמצאים בגיל אחר ועכשיו יש להם צרכים אחרים. "אנחנו מסתדרים, אבל אנחנו רוצים 'ראש שקט' בכל הנוגע למחלוקות עתידיות שיתגלעו בין ילדינו", הסבירו לי. "צברנו נכסים, הן במהלך הזוגיות הקודמת והן במהלך זו הנוכחית. אז רצינו לערוך הסכם חדש שיסדיר את הכל".

הסכם ממון או צוואה בין בני זוג
הסכם ממון או צוואה בין בני זוג

הסכם ממון מסדיר את הרכוש בחיים. צוואה - לאחר המוות

הם פרשו בפניי את ההסכמות אליהן הגיעו. ראשית, הם רצו לקבוע הוראות בנוגע לבית במושב השייך לרונן. "אנו רוצים לקבוע שככל ורונן ילך לבית עולמו לפניי, לי תהיה זכות מגורים בבית. ובכל מקרה, לאחר פטירתו, הבית יעבור לבעלות בנותיי", ביקשה שמחה.

"באשר לחברה המצויה בבעלותי", הוסיפה שמחה. "אנו רוצים לקבוע שככל ואלך אני לבית עולמי לפני רונן, הוא זה שיהיה הבעלים, אך לאחר פטירתו, החברה תעבור לבעלות בנותיי". וכאן הגיעה שאלתם המהותית: מהי הדרך המשפטית המועדפת להסדרת ההסכמות אליהן הגיעו  האם בדרך של הסכם ממון או בדרך של צוואה?

תחילה, השבתי, צריך להבין מהו ההבדל בין הסכם ממון לצוואה. הסכם ממון מסדיר את המערכת הרכושית בחיים ואילו הצוואה נוגעת להסדרת המערכת הרכושית לאחר המוות. הסכם הממון מתייחס לרצון של שני בני הזוג, ואילו הצוואה עוסקת במוריש עצמו במנותק מכל אחד אחר. הסכם ממון ניתן לבטל אך ורק באמצעות עריכת הסכם ממון אחר, שיאושר על ידי בית המשפט. בנוסף, הסכם ממון קובע מהו היקף הנכסים ואילו הצוואה קובעת כיצד יחולקו הנכסים.

"אף אחד מהפתרונות לא מושלם - אך זוהי המציאות המשפטית"

הדין הישראלי נותן משקל רב לכיבוד רצון המת. צוואה ניתן לשנות בכל עת. כך שהמוריש יוכל, כל עוד הוא צלול, לערוך שינויים בצוואתו. "היינו רוצים לערוך הסכם ולדעת שכל מה שהסכמנו בו, כולל ההוראות לגבי מה שקבענו שייערך בנכסנו לאחר מותנו, יכובד, ושלא תהיה לאף אחד מאיתנו היכולת לסגת מן ההסכם לאחר מכן", ביקש הזוג. 

השבתי כי קיימות כיום גישות שונות בבית המשפט השונים לגבי קיום הוראות הנוגעות לחלוקת רכוש לאחר המוות בהסכם ממון. רק לפני כחודשיים ניתן פסק דין הקובע כי הוראות, אשר אופיין נוגע לציווי לאחר המוות, מקומן בצוואה ולא בהסכם ממון. וכי בית המשפט לא יאשרן. בית המשפט קובע כי יש מקום לאינטרס ההסתמכות הקיים בין בני זוג ואומנם הבכורה ניתנת לכיבוד רצון המת.

הצעתי להם לערוך צוואה הדדית והסברתי כי זו נותנת אף היא מענה חלקי, שכן  גם היא ניתנת לביטול  – ובאמצעות הודעה בלבד. כלומר, עריכת הסכם ממון אפשרית, ואומנם, לא בטוח שבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה יאשר אותו. "עריכת צוואה נפרדת על ידי כל אחד מכם אפשרית", הסברתי." ואומנם כל אחד יוכל לשנותה כרצונו. בכל עת, אף אחד מן הפתרונות אינו מושלם. אך זוהי המציאות המשפטית". איחלתי להם בריאות ואריכות ימים.

עו"ד נטלי ברדוגו מפתח תקווה עוסקת שנים רבות בדיני משפחה. משרדה נמצא ברחוב מוטה גור 7, בניין C, קומה 2 (פארק אולימפיה).
טלפון: 03-5295777.
דואר אלקטרוני: n.berdugolaw@gmail.com
אתר: WWW.FAMILYDIN.CO.IL

עוד ב-טורים בעלי מקצוע

עו"ד נטלי ברדוגו - דיני משפחה בפתח תקווה

הטור של עו"ד נטלי ברדוגו – עברתי להתגורר עם בני מעבר לקו הירוק לאחר הגירושין, האם אני חשופה לתביעה?

הם גרושים כבר מזה מספר שנים. יש להם בן אחד, שהשנה מלאו לו 10 שנים. הם התגרשו כאשר הבן היה במעון. מאז הגירושין, האם התגוררה יחד עם בנה בפתח תקווה. כעת, לאחר מספר שנים, רצתה לשדרג את מקום מגוריה. מאחר והשכירות בעיר יקרה, החליטה לעבור להתגורר באריאל בדירה מרווחת. "המעבר לא שינה בכלום את החיים של בני", היא אמרה. "הוא נשאר ללמוד באותו בית ספר עם אותם החברים".

המשך קריאה »
עו"ד נטלי ברדוגו - דיני משפחה בפתח תקווה

הטור של עו"ד נטלי ברדוגו – בעלי רוצה להתגרש ולהפסיק את טיפולי הפוריות. האם אוכל לפעול נגדו מבחינה משפטית?

היא הגיעה למשרדי בפתח תקווה, אישה בתחילת שנות ה-40 לחייה, יפה ומטופחת. היא נשואה מזה שלוש שנים, אבל "לא באושר", הקפידה לציין. "הנישואים האלה היו מבחינתי סוג של אילוץ. יצאתי עם גברים רבים, אבל עם אף אחד מהם הקשר לא הבשיל לחתונה. אני מגיעה ממשפחה שמרנית והופעל עליי לחץ כבד להתחתן.

המשך קריאה »
עו"ד נטלי ברדוגו - דיני משפחה בפתח תקווה

הטור של עו"ד נטלי ברדוגו: מה אני יכול לעשות אם אני סובל מניכור הורי?

הוא הגיע למשרדי בפתח תקווה, גבר בשנות ה-40 לחייו שעבר "דבר אחד או שניים" בחיים. הוא דיבר בקול נמוך. מתקשה לתת אמון. סיפר שליבו קרוע. יש לו ילדה בת 7 אותה לא ראה מזה שנתיים. הוא "מת" לראות אותה, אבל גרושתו אינה מאפשרת. "גרושתי אומרת שהבת שלי שגידלתי במשך 6 שנים לא רוצה לראות אותי" אמר בעצב.

המשך קריאה »
עו"ד נטלי ברדוגו - דיני משפחה בפתח תקווה

הטור של עו"ד נטלי ברדוגו: המחדל באסותא – האם האם תוכר כאמה של התינוקת?

את הטור הקודם בנושא מחדל ההפריה, שכל המדינה מדברת עליו, כתבתי לפני שנולדה סופיה, תינוקת המבחנה, השבוע. התינוקת נולדה לאישה שנשאה אותה ברחמה, לאחר שנתיים של טיפולי פוריות ואחרי ניתוח צנתור בלבה, שעברה בעודה ברחם ואותו שרדה בהצלחה. כעת, לאח לידתה, השאלה המשפטית בנוגע למקרה, מקבלת משנה תוקף ולפניכם כמה הרהורים שלי בנושא.

המשך קריאה »

השאירו פרטים וקבלו עדכונים שותפים על תכנים שעולים לאתר

Loading