הוא הגיע למשרדי בפתח תקווה, גבר בשנות ה-40 לחייו שעבר "דבר אחד או שניים" בחיים. הוא דיבר בקול נמוך. מתקשה לתת אמון. סיפר שליבו קרוע. יש לו ילדה בת 7 אותה לא ראה מזה שנתיים. הוא "מת" לראות אותה, אבל גרושתו אינה מאפשרת. "גרושתי אומרת שהבת שלי שגידלתי במשך 6 שנים לא רוצה לראות אותי" אמר בעצב.
"אני אפילו לא יכול להמתין לה מחוץ לבית הספר. אני מפחד. ה"משטרות" כמעט הרגו אותי". הוא הפעיל את כל מי שהיה יכול כדי לנסות לדבר עם גרושתו, כדי שיראה את בתו, אך, שום דבר לא עזר. איך זה הגיע לידי זה? הקשיתי. הוא סיפר שהתגרש כאשר הילדה הייתה בת שנתיים, ביוזמתו. לאחר הגירושים, החל לראות את בתו בהתאם להסכם ביניהם.
מחקרים מראים: ניכור הורי - גורם לדיכאון אצל ילדים
מקץ כמה שנים, ולאחר שגרושתו חבקה בן זוג חדש, החלה הידרדרות. משום מקום, היא הגישה נגדו במפתיע תלונה במשטרה על אלימות. מספר חודשים לאחר מכן הודיעה לו גרושתו כי היא אינה סומכת עליו שיקח את הבת אליו. היא אפילו לא הסבירה למה. התעורר ביניהם ויכוח, במהלכו הזמינה גרושתו משטרה והתלוננה על אלימות. הוא נלקח לתחנת המשטרה אל מול עיני בתו האהובה.
עם הזמן, נודע לו כי גרושתו "הרעילה" את בתו כנגדו. הבת החלה לנתק לו טלפונים וכאשר ראתה אותו ירקה עליו. הוא קנה לה מתנה ליום ההולדת והיא, זרקה אותה לפח. הוא לא יכול היה לשאת זאת. חש שהכל סוגר עליו. הוא חש שאינו יכול יותר להתמודד, לא עם גרושתו, לא עם בתו ולא עם החיים. הוא הוגדר כסובל מדיכאון קליני, הוא החל בטיפול, שם הומלץ לו לאסוף את כל כוחותיו למען ריפויו. עכשיו, לאחר שנתיים של נתק מוחלט, כשהוא על רגליו, החליט להילחם על בתו.
"אז מה אני יכול לעשות?", שאל. "בבקשה אל תגידי לי שזה אבוד".
השבתי כי כיום, ידוע כי ניתוק של ילד מאחד ההורים, פוגע בהתפתחותו הרגשית והקוגנטיבית ומחקרים הראו כי ילדים, שחוו ניכור הורי, היו בסכנה לפגיעות נפשיות רגשיות, כגון דיכאון וחרדה. לכן, קיימת מודעות גבוהה בבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה לדחיפות הטיפול במקרים של ניכור הורי וסרבנות קשר.
ניתן להפעיל סנקציות לצורך אכיפת הטיפול
ברור כי צריך לפעול כאן מהר. ככל שהזמן עובר, הקרע מונצח, והרעל מחלחל. נוהל נשיאת המשפט העליון קובע כי כאשר לא קיימים זמני שהות סדירים בין הורה לילדו, ייקבע דיון תוך 14 יום. טרם הדיון ניתן יהיה לבקש כי ימונה עורך דין חיצוני (אפוטרופוס לדין), אשר יביא את עמדתה הנפרדת של הבת בפני בית המשפט וימליץ על דרכים לחידוש הקשר.
בדיון עצמו ניתן יהיה לקבעו שהוא, גרושתו ובתו יחלו בטיפול שמטרתו לחדש את הקשר. ככל ולא יהיה שיתוף פעולה מצד גרושתך, אמרתי, ניתן יהיה לבקש את אכיפת הטיפול באמצעות הפעלת סנקציות. בתחילה, סנקציות כספיות: קנסות. ובהמשך, ניתן יהיה להטיל מגבלות כגון הגבלה על חידוש דרכון, עיכוב יציאה מן הארץ, הגבלת כרטיסי אשראי, הגבלת רישיון, הפחתת מזונות, פיצוי נזיקי ואף העברת המשמורת אליך ככל והמצב יחמיר באופן קיצוני.
קח בחשבון, אמרתי לו, שכאשר בית המשפט יתן הוראות לחידוש הקשר, אתה חייב לקיים אותן ולהתמיד בהן. אתה חייב להבין שמדובר בדרך ארוכה, שלא תהיה קלה. אתה תצטרך לספוג הרבה. אבל, בסופה של הדרך, ממתינה לך בתך.
עו"ד נטלי ברדוגו מפתח תקווה עוסקת שנים רבות בדיני משפחה. משרדה נמצא ברחוב מוטה גור 7, בניין C, קומה 2 (פארק אולימפיה).
טלפון: 03-5295777.
דואר אלקטרוני: n.berdugolaw@gmail.com
אתר: WWW.FAMILYDIN.CO.IL