היא הגיעה אליי עייפה, טרוטת עיניים. לא מספיק ה"תיק" של החופש הגדול, היא צריכה לגדל ילדים במשמורת משותפת וגם לעבוד ולפרנס. סיפרה לי שהיא חיה את החלום. התאהבה בבת זוג, הן התחתנו והקימו עסק משותף – פוד טראק. בת הזוג שלה ילדה שני ילדים ואילו היא, הביאה לעולם ילד משלה – שתיהן ילדו מתרומת זרע אנונימית.
הן קיבלו עזרה כלכלית מההורים והכל היה נראה ורוד, אך עם הזמן הזוגיות נשחקה. בת הזוג נתנה עינה באחרת, צעירה, דמות מפורסמת. מגדל החיים שהחא בנתה בעמל רב – קרס. עם הפרידה, קם הצורך "לחלק" את העסק. מצבה הכלכלי הידרדר. היא מצאה את עצמה מגדלת שלושה ילדים וחורקת שיניים מזעם הבגידה והנטישה.
צו הורות פסיקתי - ניתן לביטול רק במקרים חריגים
עם ייאושה הגובר היא הגיעה למשרדי בפתח תקווה ושאלה אותי אם היא יכולה לבטל את ההורות שלה על שני הילדים של בת זוגתה לשעבר. כדי שאוכל להשיב על השאלה, אבהיר תחילה את המצב המשפטי. ראשית, הורותם של שתי בנות הזוג על שלושת הילדים הוסדרה במסגרת צו הורות פסיקתי.
צו הורות פסיקתי הוא צו שיפוטי הקובע במקרה שלנו, כי לבת הזוג, ההורה הלא ביולוגי, ישנו מעמד זהה מבחינה חוקית לבת הזוג שילדה. לכן, שלושת הילדים יירשו את שתי בנות הזוג וגם יזכו לזכאות קצבת תלויים, במקרה פטירה של כל אחת מהן.
יש לציין כי צו ההורות הפסיקתי נתן תוקף להסכמי ההורות, אשר הן ערכו טרם לידת ילדיהם. לפי ההסכמים, נקבע כי שתיהן מוגדרות כהורים החוקיים של שלושת הילדים עם כל הזכויות והחובות הנובעות מכך, לרבות זמני שהות שווים ונשיאה במזונותיהם.
"אז אפשר לבטל"? היא שאלה. השבתי כי ממש לאחרונה (לפני כחודש), הסוגיה הגיעה לפתחי בית המשפט העליון. שם נקבע, כי מעמד של הורה, שניתן להורה לא ביולוגי מכוח צו הורות פסיקתי, אינו ניתן לביטול גם לאחר פרידה של בני זוג, אלא במקרים חריגים במיוחד.
מקרה חריג בו בת הזוג לא נצרבה בתודעת הילדים
נקבע כי קיימת חובה לשמור על הפרדה בין סיום של מערכת יחסים זוגית של ההורים, לבין הקשר של כל אחד מן ההורים לילדים, שאינו יכול משפטית "להסתיים", עם סיומו של הקשר הזוגי. כלומר, הורות "משפטית" אינה הורות "על תנאי". נפסק, כי כאשר אדם נכנס ל"טרקלין ההורות", הוא הופך להיות הורה לכל דבר והדרך בה נכנס אליו לא רלוונטית. הזכויות והחובות זהות ממש כמו בהורות ביולוגית או אימוץ.
בית המשפט העליון ציין בפסק הדין, שביטול צו הורות, שלא בנסיבות חריגות ממש, יפגע במעמד של הורות פסיקתית, כך שהוא יהיה "פריך", במובן שההורה הביולוגי יוכל להשתמש בביטול הצו כ"בתחמושת" במקרי פרידה.
התשובה עדיין לא סיפקה אותה. "אבל אמרת שקיימים מקרים חריגים". השבתי שאכן קיים מקרה בו בוטל צו הורות פסיקתי. שם, התבקש הביטול בהסכמה, לאחר שבנות הזוג נפרדו כ-5 שנים טרם לכן, כאשר הילדים היו קטנים (בני חמש וחצי , שנתיים ותינוק בן עשרה חודשים). בכל הזמן הזה התקיים נתק הלכה למעשה.
מומחית מטעם בית המשפט קבעה, שבת הזוג לא נצרבה בתודעת הילדים כאם. לכן, יתקיים נזק לילדים אם יתקיים סטטוס ששתי בנות הזוג אינן רוצות בו והוא אינו מתקיים בפועל. ניתן דגש על כך שהמקרה חריג.
"אני מבינה", היא אמרה. "אז עכשיו אני צריכה לשקם את עצמי כדי שאוכל לעמוד באחריות שלי?" השבתי לה, "כן". ילדים הם ברכה, שמחה, וגם עול שצריך לשאת בו. שלחתי אותה ליועצת עסקית, חברה טובה, שתעזור לה בשיקום כלכלי ואני מאוד מקווה שהדברים יסתדרו עבורה לטובה.
עו"ד נטלי ברדוגו מפתח תקווה עוסקת שנים רבות בדיני משפחה. משרדה נמצא ברחוב מוטה גור 7, בניין C, קומה 2 (פארק אולימפיה). אין בנכתב להוות ייעוץ משפטי.
טלפון: 03-5295777.
דואר אלקטרוני: n.berdugolaw@gmail.com
אתר: WWW.FAMILYDIN.CO.IL